Vineri, 2024-03-29, 3:12 PM
Bine aţi venit Vizitator | RSS
Principală | Înregistrare | Autentificare
Formularul pentru autentificare
Doneaza
Reclame
Căutare
Calendar
«  August 2011  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Arhiva materialelor
Sondajul nostru
Ce muzica doriti sa ascultati la radio amc?
1. rock
2. house
3. romaneasca (manele exclus)
4. pop
5. reggae
6. hip-hop
7. rap
Total răspunsuri: 160
Mini-chat
200
Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Desktop Online
  • Jocuri Online Gratuite
  • Tutoriale Video
  • Toate Tag-urile HTML
  • Kit-uri de Navigator
  • Statistici

    Total online: 1
    Vizitatori: 1
    Utilizatori: 0
    Principală » 2011 » August » 3 » Istoria, arma revolutionara a lui Nicolae Balcescu
    5:24 PM
    Istoria, arma revolutionara a lui Nicolae Balcescu
    Generația din care face parte Nicolae Bălcescu, generația de la 1848, a fost cea care a transformat tarile noastre în tari cu civilizație occidentala, pregătind prin literatura răspândirea ideilor naționale. Nicolae Bălcescu participa la revoluție redactând textele ei cele mai înaintate iar Bolliac, Kogălniceanu, Alecsandri, I.Ghica, Russo, Bolintineanu se considerau în primul rând tribuni apoi artiști. Si, deși romantici, adică imaginativi, subiectivi, scriitorii noștri aduc în fiecare din actele lor ardoarea vizionara, patetism mesianic dominat de tact politic, voința înflăcărata călăuzita de luciditate. In istoriografia romana, Nicolae Bălcescu pe lângă ințelepciunea cronicarilor și spiritul critic și nerăbdător al ardelenilor duce la ceva nou: el este primul nostru istoric social, adică al dezvoltării societății și al claselor sociale la noi și apoi, prin istoria lui Mihai Viteazu, un mare mânuitor al stilului istoric și al limbii romane. El este astfel în epoca romantica fondatorul istoriografiei romane moderne. Niciunul dintre fruntașii de la 1848 n-a înțeles mai bine problemele care se pun poporului roman și sensul în care el trebuie sa le rezolve  pentru a-și asigura un viitor în istorie. El a avut cea mai clara viziune a viitorului.
    Nicolae Bălcescu dorea un stat romanesc unitar și o națiune libera, descătușata de privilegiile de clasa, eliberata de tirania unui despotism secular, spre a trai într-un regim politic, bazat pe domnia dreptății pentru toți și a liberații tuturor.
    Sensul pe care l-a dat vieții sale va crea și spiritul lucrării sale. El se va exprima în concepția despre obiectul și scopul istoriei, în subiectele pe care le va pune și în modul în care va încerca sa le prezinte. De aceea și aceste lucrări sunt ceva mai mult decât niște simple opere de istorie. Astăzi pot fi privite ca niște opere de informație insuficienta, alegerea izvoarelor lipsita de temeinicie și aprecierea anumitor evenimente, greșită.
    Cu toate acestea, operele de care vorbim constituie și astăzi materiale de o însemnătate covârșitoare și care păstrează o neîntrecuta atracție.
    Istoria, pentru N.Bălcescu este numai un mijloc și nu un scop. Ea trebuie sa servească interesele naționale și sociale ale unui popor, sa-i trezească conștiința, sa-i justifice drepturile.
    Istoria trebuie sa caute în trecut titlurile unui popor pentru o viata de stat independent, sa arate drepturile fiecăruia la o viata în libertate, sa justifice lupta popoarelor supuse și a claselor oprimate, sa le ajute.
    Nicolae Bălcescu respinge istoria claselor dominante, a persoanelor privilegiate. El crede ca o adevărata istorie o scrie doar poporul și reprezentanții săi, care au luptat pentru drepturile sale.
    Cunoscuta aserțiune a lui Nicolae Bălcescu privind cauzele revoluției romane din 1848, insista asupra rolului declanșator al factorului intern, fără a nega aportul celuilalt - influenta externa.
    Istoricul roman accentua astfel ponderea celui dintâi în raportul dialectic firesc.
    Pana când condițiile avea sa fie prielnice pentru dezlănțuirea  revoluției, Nicolae Bălcescu a fost însă prezent în lupta revoluționara prin lecturile sale istorice și prin activitatea sa în cadrul unor societăți culturale.
    Toata opera lui N.Bălcescu din acest răstimp, ca de altfel, și cea de după 1848 cuprinde propovăduirea, pe înțelesul tuturor, atât a pieirii inevitabile a orânduirii feudale cât și a justiției și necesității revoluției.
    Arma pe care el o pune la îndemâna poporului în acest scop este istoria patriei, dar o istorie cu un alt conținut decât se scrisese pana atunci.

                                                                                                                                                       (va urma)
    Vizualizări: 653 | Adăugat de: radioamc | Rating: 0.0/0
    Total comentarii : 0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
    [ Înregistrare | Logare ]
    broadband testCopyright MyCorp © 2024